Dinu îl consideră pe Mutu singurul fotbalist care poate crea ceva neprevăzut Pițurcă este mai realist și simte mai bine jocul decât Van Basten, Domenech și Donadoni, spune „mister“ Cornel Dinu a acceptat să vorbească despre echipa națională. Despre trecut, prezent și despre viitorul apropiat.
Ați fost pe teren și ați înscris la ultima victorie a României împotriva Franței. Ce vă mai amintiți de la acel meci? Din păcate, nu prea multe. Era o continuare a unor partide aproape tradiționale România – Franța. Am jucat cu ea și cu un an înainte, în ‘68 sau ‘69, pe vechiul „Parc de Princes”. Însă a mai fost o victorie a noastră. În ‘76 am învins cu 1-0, cu mențiunea că ea a folosit echipa olimpică. Atunci s-a lansat generația lui Platini.
Totuși este o perioadă cam lungă în care nu am reușit să-i învingem. Care este explicația? Totul e simplu. Francezii au pregătit foarte bine generațiile. Au avut școli de fotbal cuplate pe lângă marile echipe. Pe lângă fotbal, profesionalismul la ei cuprinde și învățătura. Educația este complexă și profundă în acele centre. În acest sens dau un singur exemplu pilduitor pentru o comparație corectă: la sfârșitul anilor de școală și de pregătire, 87% dintre juniorii crescuți acolo trec examenul de bacalaureat pe bune. Mă întreb care este situația la noi.
Jucători precum Mutu, Florentin Petre sau Marius Niculae au fost sub comanda dumneavoastră la Dinamo… Sunt mai mulți! Cred că vreo șapte! Mă refer aici la cei trei enumerați de tine, la un Marica, Radu Ștefan, Contra și Tamaș. Eu au o șansă acum să demonstreze. S-a tot vorbit de așa-zisa „Generație de Aur“. Eu nu accept acest adjectiv exagerat. A fost o echipă creată înainte de 1990. Atunci se mai făcea fotbal la centrele de copii și juniori. Și mai erau două echipe, Dinamo și Steaua, care jucau la același nivel cu trupele mari ale Europei. Revenind la numele rostite de tine, pot spune că Petre și Mutu au confirmat, în timp ce despre Marius pot spune că și-a revenit. Toți trei sunt inteligenți. Ei trebuie să marcheze și o vor face.
Apropo de Mutu, el poate fi decisiv la acest turneu final? Este singurul care poate inventa. Poate fi decisiv! Lui o să-i fie mai greu cu Italia. Se închid bine. Au două linii de câte patru fotbaliști, care, dacă funcționează, seamănă cu careurile romane. Așa au fost mereu și au câștigat. Totuși s-a vorbit că Pițurcă a ținut în lot foarte mulți fundași. Pițurcă are un lot inferior valoric celorlalți trei antrenori din grupă. Este foarte important că el se gândește la o siguranță a apărării. Franța, Italia și Olanda sunt formații de atac. În condițiile acestea, era normal să pleci de la ideea de a nu te descoperi. Eu îl consider pe Pițurcă un antrenor realist și care simte mai bine jocul decât ceilalți tehnicieni din grupă. În aceste condiții, Bratu nu ar fi fost mult mai util? Putea fi o soluție! Este un fotbalist de pătrundere în viteză, cu destule șanse dacă ar fi fost lăsat printre cuplurile destul de lente, uneori chiar imobile. Nu a jucat la națională și poate era firesc ca antrenorul să-i păstreze pe oamenii verificați din atac.
13 meciuri are Cornel Dinu ca selecționer al României, în perioada 1992 -1993, bilanțul său fiind 7 victorii, 2 egaluri și 4 înfrângeri. A fost demis după meciul Cehoslovacia – România, 5-2
" Numai dacă nu primim gol cu Franța putem spera la șanse de calificare. Noi nu avem un joc de posesie certă " – Cornel Dinu, administrator delegat Dinamo
" După Revoluție a urmat un exod masiv. Acum nu mai avem calitate și nici ce să mai exportăm. Singurii care joacă la nivel înalt sunt Mutu și Chivu "- Cornel Dinu, administrator delegat Dinamo
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER